ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΙ (2011)

Παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 14 Αυγούστου 2011 το βράδυ, τελέσαμε αγρυπνία, κατά το Αγιορείτικο Τυπικό, σ’ ένα από τα πιο γραφικά εξωκλησάκια του νησιού μας, στην Παναγίτσα του Πυργί ή Καρδάση.

 

Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Σκιάθου, έξω από το Κάστρο, ανάμεσα σ’ ένα πυκνό δάσος. Γύρω από το ναό σώζονται κτιριακά λείψανα αρχαίου οικισμού, στον οποίο κατοικούσαν οι σκιαθίτες στα χρόνια της τουρκοκρατίας και πιο συγκεκριμένα το 1538.Ονομάζεται Παναγίτσα Πυργί ή Πρυï, γιατί στην ίδια περιοχή σώζονται μέχρι σήμερα υπολείμματα αρχαίου πύργου της ελληνιστικής εποχής. Ίσως ήταν σηματοφορικός σταθμός, φρυκτωρία.

Το τελετουργικό περιελάμβανε Μικρό Εσπερινό, Απόδειπνο, Μέγα Εσπερινό της Κοιμήσεως, Λιτή, Αρτοκλασία και μέρος του Όρθρου. Πλήθος χριστιανών ήρθαν στη Χάρη της και προσκύνησαν την παλαιά Εικόνα της Παναγίας του Πυργί, η οποία φέρει πολλά χτυπήματα από ξίφη Αγαρηνών. Σ΄ αυτήν την ιστορική Εικόνα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει αφιερώσει ένα από τα Θεομητορικά του ποιήματα, που το επονομάζει «Στην Παναγίτσα στο Πυργί».

Στη διακοπή που ακολούθησε ο π. Γεώργιος ανέγνωσε το διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Τα Κρούσματα». Θεία Λειτουργία δεν τελέστηκε γιατί ο π. Γεώργιος την επόμενη ημέρα 15 Αυγούστου λειτούργησε στον Ιερό Ναό Γενέθλιο της Θεοτόκου(Παναγία Λιμνιά) και ο π. Νικόλαος στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Η Αγία Θεοτόκος ας χαρίζει σ’ όλο τον κόσμο υγεία και φώτιση, γιατί για μας τους χριστιανούς είναι η μόνη ελπίδα μας.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.