«Το ημερολόγιο ενός Αγίου ιερέα» (2013)

«Το ημερολόγιο ενός Αγίου ιερέα» (2013)

Την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών 7 Απριλίου 1913 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ιερέα Νικόλαο Σταματά με θέμα: «Το ημερολόγιο ενός Αγίου ιερέα». Στην ομιλία παρουσιάστηκε η μαρτυρική ζωή του ρώσου ιερέα Αθανασίου μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο.

Ο πατήρ Αθανάσιος έζησε τον περασμένο αιώνα στη Ρωσία τότε που διεξαγόταν ένας ανελέητος διωγμός κατά της Εκκλησίας. Ο Άγιος αυτός λευίτης εξορίστηκε και φυλακίστηκε δυο φορές με την κατηγορία ότι ήταν εχθρός του λαού. Για την αγάπη του Χριστού υπέμεινε ειρωνείες, χλευασμούς, εξευτελισμούς και σκληρά βασανιστήρια. Σήκωσε τον προσωπικό του σταυρό αγόγγυστα μέχρι τέλους. Με την βοήθεια του Θεού γλύτωσε από τα πυρά των εκτελεστών του και στη συνέχεια αποφυλακίσθηκε . Αρνήθηκε την  πρόταση που του έγινε να εγκατάλειψη την δοκιμαζόμενη Ρωσία για να σωθεί. Αψηφώντας κάθε κίνδυνο  προτίμησε να γίνει ένας πλανόδιος ιερέας, ένας οδοιπόρος του Χριστού, ένας ιεραπόστολος που θα κήρρυτε τον λόγο του Θεού, θα ενίσχυε τους ολιγόπιστους, θα φώτιζε τα βήματα των πλανεμένων και θα στήριζε τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς.

Οι περιπέτειες αυτού του νεομάρτυρα της Ρωσικής Εκκλησίας δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε τον ομιλητή αλλά ούτε και τους ακροατές.

Στο τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του φωτογραφικού οδοιπορικού στα ρωσικά προσκυνήματα του Αγίου Όρους του π. Νικολάου Σταματά. Προβλήθηκαν  φωτογραφίες από το Ρωσικό Μοναστήρι του Παντελεήμονος, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα το Σαράι στις Καρυές και από την ρωσική Σκήτη του Προφήτου Ηλία.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.