Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας»

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Παναγία Εικονιστρία Πολιούχος Σκιάθου – Ημερίδα για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα έλαβε χώρα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Εφέτος, στον εορτασμό συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι έφτασαν στη Σκιάθο το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Ιουλίου και έγιναν δεκτοί από τους Ιερείς της Νήσου και ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι μετέβησαν στο Λιμάνι για να τους υποδεχθούν.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο) για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, με τη συμμετοχή και του Ποιμενάρχου μας και των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας και επισκεπτών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην τιμή των ορθοδόξων προς τα ιερά Εικονίσματα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από την ιστορική πορεία της Εκκλησίας και την Θεολογία των Πατέρων Της.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωάννης λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή και η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κατευόδωσε τον προσκεκλημένο Επίσκοπο κ. Ιωάννη, ο οποίος αναχώρησε από την Σκιάθο και εκείνος επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, την οποίαν ανήγειραν οι Κολλυβάδες Πατέρες τον 18ο αιώνα μ.Χ.

Στα πλαίσια του παραπάνω εορτασμού της Παναγίας της Εικονίστριας και με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών Σκιάθου, Ημερίδα προς τιμήν του αξίου αυτού γόνου της Σκιάθου. Παράλληλα με την Ημερίδα, έγιναν και τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Δώδεκα Διηγήματα-Δώδεκα Εικόνες» του Σκιαθίτη αγιογράφου κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα, ο οποίος με τα έργα του επιχείρησε μια εικονογραφική παρέμβαση στην πνευματικότητα του Σκιαθίτη λογοτέχνη. Η Έκθεση θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι και τις 10 Ιουλίου, κάθε βράδυ 19.00 με 22.00.

Την γενική ευθύνη οργάνωσης της Εκδήλωσης, την οποία προλόγισε και παρουσίασε, είχε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Εφημέριος των Τριών Ιεραρχών Πρεσβ. Νικόλαος Σταματάς αναφέρθηκε στην Εκδηλώσεις προς τιμήν του Παπαδιαμάντη που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια όλου του έτους στο δραστήριο και πλήρως οργανωμένο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών.

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Αγιογραφικού Εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, κ. Ανθή Βαλσαμάκη, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο το εγχείρημα του Σκιαθίτη αγιογράφου, θεολόγου και ιεροψάλτη Κωνσταντίνου Κουτούμπα, μέσω του οποίου 12 Παπαδιαμαντικά διηγήματα «ζωντανεύουν με χρώματα παρμένα από τη γη», αριθμός (12) που, καθόλου τυχαία, παραπέμπει στο Δωδεκάορτο και στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας που τόσο βαθιά βίωσε ο κυρ-Αλέξανδρος.

Κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο πρώτος ομιλητής, ο δρ. Άγγελος Μαντάς – Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: τότε και τώρα». Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε σύντομα σε στοιχεία της ζωής του Παπαδιαμάντη, έκαμε αναφορά στο γλωσσικό του ιδίωμα, απέδειξε ότι ήταν γνώστης όλων των συγχρόνων του αντιλήψεων και ιδεολογιών ενώ χρησιμοποιώντας κείμενά του φανέρωσε την επικαιρότητα του Παπαδιαμαντικού λόγου, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, κατά την οποία διερχόμαστε διαφόρων ειδών κρίσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο δρ. Ανέστης Κεσελόπουλος – Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι ‘‘άλλοι’’ για τον Παπαδιαμάντη», πάρουσιάζοντας μαρτυρίες συγχρόνων του Σκιαθίτη συγγραφέα, οι οποίες φανέρωναν ότι ο Παπδιαμάντης υπήρξε συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, που γνώριζε να μετέχει στη ζωή Της μέσα από τις ακολουθίες, τις πανηγύρεις των Αγίων, αλλά και την καθημερινή συναναστροφή με τους συντοπίτες του, στους οποίους γινόταν «μάρτυρας» αυτού του ήθους.

Τέλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, εισηγήθηκε το θέμα «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του» και παρουσίασε την συνείδηση των συγχρόνων του Παπαδιαμάντη Σκιαθιτών, αλλά και των νεωτέρων για το πρόσωπο του «μπαρμπα-Αλέκου», όπως πολλοί τον ονόμαζαν, αφού άφησε μνήμη καλή και αγαθή στους συντοπίτες του.

Λίγο πριν το τέλος, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας, συνοδεία ισοκρατημάτων από τον κ. Άγγελο Μαντά και τον π. Φιλόθεο Θεοχάρη, έψαλαν με πιστότητα στο κολλυβαδικό τρόπο, ένα τροπάριο των στιχηρών των Αίνων από την Ακολουθία του Αγίου Αντίπα «Νυν το έαρ ανέτειλεν…», έργο του ίδιου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενδεικτικό της ποιητικής του δεινότητας, το οποίο έγραψε σαν ευχαριστήριο προς τον Άγιο (που ως γνωστό, θεωρείται προστάτης και θεραπευτής όσων πάσχουν από ασθένειες των οδόντων), μετά τη θεραπεία του από ένα φοβερό πονόδοντο που τον ταλαιπωρούσε κάποτε.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης ενώ, συνοψίζοντας όσα παρουσιάστηκαν και ακούστηκαν στην Εκδήλωση αυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Παπαδιαμάντη εφαρμόζεται ο μακαρισμός του Χριστού «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι», αφού υπήρξε εκούσια πτωχός, όχι τόσο, λόγω της στέρησης υλικών αγαθών, αλλά κυρίως λόγω της ταπείνωσης και της αίσθησης της πνευματικής του πτωχείας έναντι του Θεού. Παράλληλα τόνισε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, και ο Παπαδιαμάντης θα μπορούσε να ρωτήσει, όπως ο Χριστός «τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι», αφού κι’ εκείνος υπήρξε και υπάρχει «σημείον αντιλεγόμενον».

Όλες οι παραπάνω Εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (97,7 FM).

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

(αναδημοσίευση από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.