“Ο βίος και η διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης.”(23/3/2014)

Το απόγευμα μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Γ΄ Κυριακή των Νηστειών 23 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ιερεύς Αθανάσιος Ρίζος» του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα, «Η ζωή, το έργο και οι πνευματικές διδαχές του Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης», από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου πατέρα Νικόλαο Γ. Σταματά.

DSC_0249

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1829 στο χωριό Σούρα του Αρχαγγέλσκ στην βορεινή Λευκή θάλασσα της Ρωσίας. Σπούδασε στο θεολογικό Σεμινάριο και στην Θεολογική Σχολή της Πετρούπολης. Νυμφεύθηκε την παπαδοκόρη Ελισάβετ Κωνσταντίνοβνα και έζησαν παρθενική ζωή. Σε ηλικία 26 χρονών χειροτονήθηκε διάκονος και ένα χρόνο μετά πρεσβύτερος και υπηρέτησε όλα του τα χρόνια στον καθεδρικό ναό Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Κρονστάνδη στο νησί Κότλινε του Φιλανδικού κόλπου. Επίσης εργάσθηκε επί 32 χρόνια και σαν εκπαιδευτικός. Ήταν άνθρωπος προσευχής και θυσίας. Το φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε μνημειώδες. Λειτουργούσε σχεδόν καθημερινά, μνημόνευε στην Προσκομιδή έως και 5.000 ονόματα και κοινωνούσε έως και 3.000 πιστούς. Λόγω του μεγάλου αριθμού εξομολογουμένων εφήρμοσε την κοινή εξομολόγηση. Σε μικρή ηλικία αξιώθηκε να δει τον φύλακα Άγγελό του, ενώ λίγα χρόνια πριν φύγει από αυτή τη ζωή είδε ένα συγκλονιστικό αποκαλυπτικό όραμα. Ο Θεός βλέποντας την καθαρότητα της ψυχής του και την ζωντανή πίστη του, τον προίκισε με το προορατικό και ιαματικό χάρισμα. Την αγιότητά του την αναγνώρισαν από πολύ νωρίς ο ρωσικός λαός, οι Εκκλησιαστικές Αρχές και η Τσαρική Εξουσία. Ο π. Ιωάννης έφυγε από αυτή τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1908, σε ηλικία 80 ετών. Η επίσημη ανακήρυξη της αγιότητά του έγινε από το Πατριαρχείο της Ρωσίας στις 8 Ιουνίου 1990 μετά την πτώση του άθεου τυραννικού καθεστώτος.

Εικόνα

Μετά την παρουσίαση της ζωής του, ο ομιλητής αναφέρθηκε εν συντομία στις πνευματικές νουθεσίες και στις προφητείες για την καταστροφή αλλά και την ανάσταση της Ρωσικής Κοινωνίας, η οποία τότε απομακρυνόταν με γοργούς ρυθμούς από τον ορθόδοξο τρόπο ζωής, όπως ακριβώς και η σημερινή μας Ελληνική κοινωνία. Μία από αυτές τις προφητείες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και διδακτική για εμάς: «Η Ρωσία θα γίνει και πάλι ισχυρή όταν οι άνθρωποι αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στην Εκκλησία, στο Έθνος και στον Τσάρο».

Η ομιλία έκλεισε με την προβολή του φωτογραφικού οδοιπορικού «Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους», του ιερέως Νικολάου Σταματά.

 DSC_0472DSC_0094 DSC_0096 DSC_0382

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.