«ΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΘΕΟΔΩΡΟΒΝΑ» 25/11/2012

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «π. Αθανάσιος Ρίζος» του Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Σκιάθου την 25η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον π. Νικόλαο Σταματά με θέμα: «Αγία Οσιομάρτυς Ελισάβετ Θεοδώροβνα Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας.» Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε η ζωή, το έργο και το μαρτύριό της, ενώ στο δεύτερο μέρος προβλήθηκαν σχετικές φωτογραφίες. Πολύς κόσμος τίμησε με την παρουσία του όχι μόνο το Πνευματικό Κέντρο αλλά πρωτίστως την νέα Αγία της Ορθοδοξίας μας την Οσιομάρτυρα Ελισάβετ και συγκινήθηκε από την αγία βιωτή της.

Η Αγία Ελισάβετ έζησε στα χρόνια του Παπαδιαμάντη και του Μωραïτίδη στην Μακρινή Αγία Ρωσία. Ήταν Γερμανίδα αλλά παντρεύτηκε στη Ρωσία τον Μεγάλο Δούκα Σέργιο. Ήταν πολύ αγαπητή στο λαό όχι μόνο για την σωματική της ομορφιά, αλλά κυρίως για τα χαρίσματα της ψυχής της και για την αγάπη της προς τον Θεό και τον πλησίον. Μετά την δολοφονία του συζύγου της από έναν αναρχικό αφιερώθηκε πλήρως στον Θεό και στους συνανθρώπους της και έγινε μοναχή. Πούλησε όλη την περιουσία της και ίδρυσε στη Μόσχα ένα πρότυπο μοναστήρι την «Μονή Μάρθας και Μαρίας». Μέσα σ’ αυτό λειτουργούσε νοσοκομείο, χειρουργείο, οδοντιατρείο, μαιευτική κλινική, φαρμακείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, σχολή νοσοκόμων, σχολείο για παιδιά, σχολείο για αναλφάβητες γυναίκες, εργαστήριο χειροτεχνίας και οικοκυρικής και πλούσια βιβλιοθήκη. Ετησίως σιτίζονταν 140.000 άποροι και περιθάλπονταν 10.000 ασθενείς. Το θεάρεστο αυτό έργο της Μονής θα διέκοπτε βίαια η Επανάσταση. Η αγία ηγουμένη  συνελήφθει και μαζί με άλλα έξι άτομα ρίχτηκε ζωντανή σ’ ένα φρέαρ 60 μ. το βράδυ της 17ης προς 18ης Ιουλίου του 1918. Όλοι αυτοί πέθαναν μετά από μέρες, αργά και βασανιστικά μέσα σε φρικτούς πόνους από τους μώλωπες, τα κατάγματα, την πείνα και τη δίψα.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας την ανακήρυξε νεομάρτυρα και η μνήμη της τιμάται δύο φορές το χρόνο την 18η Ιουλίου και την Κυριακή μετά την 6η Φεβρουαρίου.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.