Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη 3/1/2018

Η Σκιάθος τίμησε για μια ακόμη φορά τον Αλ. Παδιαμάντη την ημέρα της κοιμήσεώς του 3 Ιανουαρίου 1911. Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία για πολλοστή φορά.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών τελέσθηκε στις 5:30μ.μ. μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δύο Αλεξάνδρων. Στη συνέχεια 6:30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος στον χαιρετισμό του επισήμανε και τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να τηρούν και να τιμούν τα τοπικές παραδόσεις, κυρίως τα δύο κορυφαία εκκλησιαστικά έθιμα, το έθιμο του Επιταφίου που τελείται ξημερώματα του Μ. Σαββάτου και το έθιμο των Χριστουγέννων που η Ακολουθία ξεκινά 1:00π.μ., τα οποία περιγράφουν στα διηγήματά τους οι δύο Αλέξανδροι.

Ακολούθησε η ομιλία του Αιδασιμολογιοτάτου Ιερέως Γεωργίου Σταματά Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκιάθου με θέμα: “Ο εορταστικός Παπαδιαμάντης”.

Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Τάκης Μόσχος διάβασε τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη: “Άνθος του γιαλού”, “Το Χριστόψωμο” και “Ο έρωτας στα χιόνια”. Τον κ. Μόσχο συνόδευσε η Μαριάννα Ρηγανά ερμηνεύοντας στο πιάνο έργα Ελλήνων συνθετών.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικού 17/12/2017

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού. Ο π. Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε το διήγημα του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη “Χριστούγεννα στον Ύπνο μου”. Στη συνέχεια η χορωδία του Κατηχητικού παρουσίασε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η Βυζαντινή χορωδία “Σκιαθίων Υμνωδοί” παρουσίασαν ύμνους του Δωδεκαημέρου.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή ρωσικής ταινίας: “Το θαύμα” 10/12/2017

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου προβλήθηκε η ρωσική ταινία: “ΤΟ ΘΑΥΜΑ, ΤΗΕ ΜIRACLE(ЧУДО)”, η οποία είναι βασισμένη σ’ένα αληθινό γεγονός, σε ένα θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος Νικόλαος το 1956 στη πόλη Σαμάρα της Σοβ. Ένωσης, το οποίο οδήγησε σε μετάνοια πολλούς άθεους της εποχής εκείνης.

Η ταινία του σκηνοθέτη Αlexander Proshkin βραβεύτηκε στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Άγιος Ανδρόνικος Αρχιεπ. Περμ” 26/11/2017

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα “Ιερεύς Αθανάσιος Ρίζος” του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου ο Ιερεύς Νικόλαος Σταματάς πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Ο Νεομάρτυρας Άγιος Ανδρόνικος Αρχιεπίσκοπος Περμ”. Μετά το πέρας της ομιλίας προβλήθηκαν φωτογραφίες από τον φοβερό διωγμό που υπέστη η Ρωσική Εκκλησία από τους Μπολσεβίκους καθώς και η ολιγόλεπτη ταινία με τίτλο “Η καταστρωφή του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας”.

Ο Άγιος Ανδρόνικος έζησε σε μια ανάλογη εποχή με την δική μας, όπου τα πάντα ανατρέπονται στο βωμό “της ελευθερίας και της προόδου”. Έζησε στα χρόνια εκείνα της προεπαναστατικής Ρωσίας όπου οι αξίες καταπατούνταν εν ονόματι “της μεγάλης αλλαγής”. Ο Άγιος όμως πίσω από όλη αυτή την κατάσταση διέκρινε τον πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων κατά του Χριστού και της Εκκλησίας. Προσευχόταν, αγωνιούσε, προειδοποιούσε και προετοίμαζε τους πιστούς για το μαρτύριο. Ο ίδιος βρήκε φρικτό θάνατο. Οι Μπολσεβίκοι τον έθαψαν ζωντανό την 7η Ιουνίου 1918. Πολλοί από το ποίμνιό του δεν άκουσαν τις συμβουλές του και το πλήρωσαν ακριβά. 80.000.000 θυσιάστηκαν για να στηθεί ο “επί γης Παράδεισος” δίχως Θεό, οποίος γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος τα Χριστούγεννα του 1991. Άραγε εμείς οι νεοέλληνες θα συνεχίσουμε να επιθυμούμε αυτόν τον αθεïστικό Παράδεισο και στη χώρα μας;

Ο Άγιος Νοεμάρτυς Ανρόνικος Αρχιεπίσκοπος Περμ.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Ο Δεκατιστής” 12/11/2017

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς παρουσίασε το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη “Ο Δεκατιστής”.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή Ντικιμαντέρ “Άθως” 5/11/2017

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου στην αίθουσα εκδηλώσεων προβλήθηκε το υπέροχο αυστρο-γερμανο-ελληνικό ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών Πέτερ Μπάρνελε και Ανδρέα Μάρτιν “Άθως-Στο υπερπέραν αυτού του κόσμου”. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και αγιορείτης μοναχός πατήρ Λουκάς από το Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου των Καυσοκαλυβίων.

    

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

28η Οκτωβρίου 1940

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του ’40. Το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου ιερεύς Γεώργιος Σταματάς ήταν: “Η 28η Οκτωβρίου 1940. Πρώτη ημέρα του πολέμου.” Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι πρωταγωνιστές του έπους του ’40, ο Βασιλέας Γεώργιος Β, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, που όλοι τους αγαπούσαν Χριστό και Ελλάδα.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Το Ρωσικόν Μοναστήριον” 6/11/2016

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου στα πλαίσια του Ελληνο-Ρωσικού έτους (1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος) ο Ιερεύς Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε από το έργο “Με του Βορηά τα Κύματα” του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη το άρθρο “Το Ρωσικόν Μοναστήριον”. Σε αυτό ο Μωραīτίδης περιγράφει υπέροχα με την πέννα του τις εντυπώσεις του από την συμμετοχή του στις αρχές περίπου του 20ου αιώνα στην πανήγυρη του Ρωσικού Μοναστηριού του Αγίου Όρους, Αγίου Παντελεήμονος. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το Ρωσικό Μοναστήρι. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν φωτογραφίες, από το φωτογραφικό αρχείο του π. Νικολάου Σταματά, σχετικές με το Άγιον Όρος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εφημέριοι της Σκιάθου και πολλοί ευλαβείς χριστιανοί.       dsc_0092

dsc_0089

dsc_0085

dsc_0060

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Εορταστική Εκδήλωση για το έπος του 1940.

Σήμερα 28 Οκτωβρίου 2016, 76 χρόνια μετά την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, η τοπική μας Εκκλησία τίμησε τους πρωταγωνιστές του ’40, τον Βασιλέα της Ελλάδος Γεώργιο Β΄, τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό, τον απλό λαό και ιδιαίτερα την ηγεσία της τότε Εκκλησίας, αφού η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών είχε ως θέμα: “Η προσφορά της Εκκλησίας στα χρόνια της Κατοχής”. Ομιλητής ήταν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς,  ο οποίος παρουσίασε με ιστορικά ντοκουμέντα το πολυδιάστατο έργο της Εκκλησίας στα δύσκολα εκείνα χρόνια, απαντώντας έτσι σε όλους εκείνους τους αθέους που απαξιώνουν και διαγράφουν την θυσιαστική προσφορά της Εκκλησίας προς το Ελληνικό Έθνος.

dsc_0074

dsc_0075

dsc_0076

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Βραδιά Παπαδιαμάντη 23/10/2016

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου άνοιξε τις πύλες του για 26η συνεχή χρονιά. Η πρώτη εκδήλωση ήταν “Βραδιά Παπαδιαμάντη- Μωραïτίδη”, στην οποία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου παρουσίασε το καστρινό διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη “Το Χατζόπουλο”. Οι Κυριακάτικες “Βραδιές Παπαδιαμάντη-Μωραïτίδη” αποτελούν πλέον θεσμό, αφού φέτος είναι η 11η χρονιά κατά την οποία θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν έργα των δύο μεγάλων λογίων της Σκιάθου.

dsc_0002

dsc_0003

dsc_0004

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Περί Facebook Εκκλησίας και Πνευματικού Κέντρου.


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δύο σελίδες στο Facebook με επωνυμία “Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Τριών Ιεραρχών Σκιάθου” και “Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου” δημιουργήθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς την άδεια των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Ως εκ τούτου την ευθύνη των συγκεκριμένων σελίδων την φέρει εξολοκλήρου ο ιδιώτης. Παρακαλείται δε να προβεί στην άμεση διαγραφή αυτών, διότι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου δεν επιθυμούν να έχουν σελίδα στο Facebook.

Εκ των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων:

  1. Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών Σκιάθου
  2. Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Σκιάθου.
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ομιλία του π. Παντελεήμονος Χούλη.(14/2/2016)

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Η Ορθόδοξη λατρεία στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ορθόδοξης οικογένειας». Ομιλητής ήταν ο εκλεκτός και σεπτός ιερέας Παντελεήμων Χούλης, ο οποίος υπηρετεί με ζήλο και φόβο Θεού την ενορία της Γεννήσεως Θεοτόκου (Λιμνιά). Τα διδάγματα για κληρικούς και λαïκούς ήταν πολλά και ωφέλημα.

13606462_312225675775742_1306425736161510651_n

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Σκιαθίων Υμνωδοί”

Στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου το 2016 έλαβαν χώρα δύο ωραιότατες μουσικές βραδιές της πρωτοεμφανιζόμενης Βυζαντινής χορωδίας “Σκιαθίων Υμνωδοί”, υπό την διεύθυνση του μουσικο-διδασκάλου Κωνσταντίνου Κουτούμπα, ο οποίος είναι και ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

IMG_9667_

Η πρώτη μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 προς τιμή των Τριών Ιεραρχών, παρουσιάζοντας άριστα και με σεμνότητα επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

χοροσ

Η δεύτερη βραδιά πραγματοποιήθηκε την Ε΄Κυριακή των Νηστειών 17 Απριλίου 2016. Η χορωδία ερμήνευσε υπέροχα κατανυκτικούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας, προετοιμάζοντας έτσι το ακροατήριο για την βίωση των Παθών του Κυρίου.

IMG_0583_

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Εορτή Αγίας Ελισάβετ της Θεοδώροβνας.

6b4b9a75bf58t

Σήμερα 18 Ιουλίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Μνήμη της Αγίας Ελισάβετ της Θεοδώροβνας, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας, αδελφή της Τσαρίνας Αγίας Αλεξάνδρας.

1 Ε

Η Αγία Ελισάβετ γεννήθηκε το 1864 και από μικρή διακρινόταν για την πίστη της  στον Θεό και την ευσπλαχνία της. Το 1884 παντρεύτηκε τον Μέγα Δούκα Σέργιο Αλεξάνδροβιτς.

images

Το 1891 ο σύζυγός της διορίστηκε γενικός κυβερνήτης της Μόσχας, ενώ η Αγία Ελισάβετ αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο της σε φιλανθρωπίες.

20

Το 1904 που ξέσπασε ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος η Αγία οργάνωσε στρατιωτικά νοσοκομεία. Επισκεπτόταν τραυματίες και έκανε εράνους για τα θύματα του πολέμου. Στις 4 Φεβρουαρίου 1905 ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τους επαναστάτες αναρχικούς. Όταν ο δολοφόνος συνελήφθη και φυλακίστηκε η Αγία τον επισκέφτηκε και τον συγχώρεσε.

image008

Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Αγία έγινε μοναχή και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό και τον συνάνθρωπο, δημιουργώντας την “Αδελφότητα Μάρθας και Μαρίας”. Το Μοναστικό Συγκρότημα περιελάμβανε ξενώνα, ορφανοτροφείο,γηροκομείο, νοσοκομείο, σχολείο, βιβλιοθήκη…

913cb0b9c27046ac1812856bbe4a44b1-d4uu6b9

Το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο έμελλε να διακοπεί βίαια από την Επανάσταση των Μπολσεβίκων. Πολλές φορές αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία λέγοντας ότι θέλει να μοιραστεί τις δύσκολες αυτές στιγμές με τον λαό της.

elisabeth_fyodorovna-180

Οι Επαναστάτες την συνέλαβαν, διέλυσαν την Αδελφότητα και έκλεισαν την Ιερά Μονή. Την μετέφεραν στο Αικατερίνπουρκ και από εκεί στο Αλοπάιεβσκ. Την νύχτα της 18 Ιουλίου 1918 την Αγία Ελισάβετ και άλλα 7 άτομα τους οδήγησαν σε ένα εγκαταλελειμένο ορυχείο και τους πέταξαν ζωντανούς μέσα σε ένα πηγάδι.

16

Για μερικούς ο θάνατό τους ήταν αργός και βασανιστικός. Αυτό διαπιστώθηκε όταν τα σώματα ανασύρθηκαν από τους “Λευκούς”. Η νεκροψία έδειξε ότι κάποια από τα θύματα για να χορτάσουν την πείνα τους είχαν φάει χώμα. Ενώ ο Πρίγκιπας Ιβάν που βρέθηκε δίπλα στην Αγία Ελισάβετ είχε στο κεφάλι του τυλιγμένη την μοναχική μαντίλα. Προφανώς η Αγία Ελισάβετ, ακόμη και τούτη την ύστατη ώρα προσπάθησε να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο.

elizabeth_by_blood_of_the_dragon-d4em75r

Μαζί με την Αγία Ελισάβετ 54 ετών φρικτό θάνατο βρήκαν, η μοναχή Βαρβάρα 35 χρονών, οι πρίγκιπες Ιωάννης Κωνσταντίνοβιτς 32 χρονών, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνοβιτς 28 χρονών και Ιγκόρ Κωνσταντίνοβιτς 24 χρονών που ήταν και οι τρεις αδέλφια, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος Πάλεϋ 21 χρονών, ο μέγας δούκας Σέργιος Μιχαήλοβιτς 49 χρονών και ο γραμματέας του, Θεόδωρος Ρομέζ.

Το 1992 το Ρωσικό Πατριαρχείο ανακήρυξε επίσημα την αγιότητα της Δούκισσας Ελισάβετ και της μοναχής Βαρβάρας.

αρχείο λήψης

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Εορτή Αγίας Τσαρικής Οικογένειας 17/7/2016.

103

Σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των 630 θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου, την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνης και την μνήμη της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας, αποδεικνύοντας ότι η υπεράσπιση της ορθής πίστης μπορεί να κοστίζει ακριβά με χλευασμούς, μαρτύρια και θάνατο, αλλά στο τέλος ανταμείβεται από τον ίδιο τον Θεό με Δόξα Ουράνια.

0

(Δια χειρός Ανδρέα Καπίρη)

Συγκεκριμένα ο Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β΄ Ρομανώφ γεννήθηκε το 1868 από γονείς ευσεβείς. Στον ρωσικό θρόνο ανέβηκε σε ηλικία 26 ετών. Διακρινόταν για την ευλάβεια, την θερμή του πίστη, την ταπείνωση, την σεμνότητα και την ευσπλαχνία του. Χιλιάδες φτωχοί και άρρωστοι  ανακουφίστηκαν απ’  αυτόν.

40

(Ο Αυτοκράτορας πασών των Ρωσιών Νικόλαος Β΄ Ρομανώφ μακρινός απόγονος των Παλαιολόγων.)

Με την γυναίκα του την Αλεξάνδρα, απέκτησε 5 παιδιά, τα οποία τα έμαθαν να αγαπούν τoν Χριστό και την Εκκλησία. Πνευματικός τους ήταν ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης.

39

(Η Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β΄ δολοφονήθηκε για την πίστη του στον Χριστό.)

 Κατά την διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού και του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι τους το είχαν μετατρέψει σε νοσοκομείο, στο οποίο εργάζονταν ως νοσοκόμες η Τσαρίνα με τις κόρες της. Επίσης στην διάρκεια του πολέμου ο Νικόλαος χωρίς να το γνωρίζει κάνεις ρευστοποίησε όλες τις καταθέσεις του που είχε σε Βρετανικές Τράπεζες και δημιούργησε 85 στρατιωτικά νοσοκομεία.

46

(Το παλάτι νοσοκομείο.)

Επίσης με δικά του έξοδα χτίστηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ κάθε χρόνο διέθετε μεγάλα χρηματικά ποσά στους Αγίους Τόπους και στο Άγιο Όρος.

55

(Τσάρος Νικόλαος Β΄:”Ίσως χρειάζεται ένα εξιλαστήριο θύμα για να σωθεί η Ρωσία. Κι αυτό το θύμα είμαι εγώ”. )

Ο ίδιος ο Νικόλαος συνήθιζε να λέει: «Γεννήθηκα την ίδια μέρα που εόρταζε ο Δίκαιος Ιώβ ο Πολύαθλος και είμαι έτοιμος σαν κι εκείνον να δεχθώ τις δοκιμασίες του Θεού και να ανεχθώ τις ταλαιπωρίες έως τέλους». Και πράγματι όλη η ζωή του ήταν ένας Γολγοθάς. Συκοφαντίες, ειρωνείες, χλευασμοί, ψεύδη, δολοπλοκίες, προδοσίες και τόσα άλλα τα δεχόταν με υπομονή και έλεγε: «Το κακό θα πρέπει να το πολεμούμε με το καλό».

69

(Τσάρος Νικόλαος Β’: “Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι είμαι καταδικασμένος σε φρικτές δοκιμασίες”.)

Το αποκορύφωμα όμως της μεγαλοψυχίας του φάνηκε όταν τον Μάρτιο του 1917 μετά από συνεχείς εξεγέρσεις και ταραχές παραιτήθηκε από τον θρόνο του. Προτίμησε να θυσιαστεί ο ίδιος για το καλό του λαό του, παρά ο λαός για χάρη του.

67

(Ο Άγιος Τσάρος Νικόλαος αιχμάλωτος από τους Μπολσεβικούς.)

Παρόλα αυτά οι εχθροί του όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από την παραίτησή του, αλλά τότε άρχισαν να εκδηλώνουν όλο το δαιμονικό τους μίσος. Αμέσως συνέλαβαν την Τσαρική Οικογένεια και την εξόρισαν στη Βόρεια Σιβηρία, στην πόλη Τομπόλσκ και από εκεί στο Αικατερίνμπουρκ. Είναι απερίγραπτοι οι εξευτελισμοί που υπέστησαν κατά τους 16 μήνες φυλακίσεώς τους.

68

(Η Αγία Τσαρική Οικογένεια φυλακισμένη.)

Τέλος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιουλίου 1918, τους μετέφεραν στο ημιυπόγειο της οικίας, στην οποία ήταν φυλακισμένοι. Λίγο πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των δολοφόνων έκαναν βιαστικά τον σταυρό τους, ενώ ο Τσάρος τους είπε: «Ου γαρ οίδατε τι ποιείτε. Άφες αυτοίς Κύριε».

80

(Πριν την δολοφονία.)

Το μαρτύριό τους όμως συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό τους. Τα σώματά τους τα πέταξαν γυμνά μέσα σ’ ένα πηγάδι εγκαταλειμμένου ορυχείου. Το επόμενο βράδυ τα ανέσυραν και αφού τα τεμάχισαν, τα έκαψαν με βενζίνη και στη συνέχεια τα περιέλουσαν με βιτριόλι. Τέλος ότι απέμεινε το σκέπασαν πρόχειρα με χώμα και κλαδιά. Όλη αυτή η φρικιαστική διαδικασία κράτησε 3 ημερόνυχτα.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον λάκκο αναπαύτηκε για 73 ολόκληρα χρόνια:

  1. Τσάρος Νικόλαος (50 ετών).
  2. Τσαρίνα Αλεξάνδρα (46 ετών).
  3. Όλγα (23 ετών)
  4. Τατιάνα (21 ετών)
  5. Μαρία (19 ετών)
  6. Αναστασία (17 ετών)
  7. Διάδοχος Αλέξιος (14 ετών)

77

(Τα Άγια Λείψανα της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας.)

Στη θέση που βρισκόταν η οικία που τους δολοφόνησαν υπάρχει τώρα ο Ναός του Αίματος, αφιερωμένος στην Αγία Τσαρική Οικογένεια, στον οποίο βρίσκεται μία ωραιότατη θαυματουργική εικόνα της Τσαρικής Οικογένειας. Αντίγραφο αυτής της εικόνας κοσμεί πλέον και τον δικό μας ναό τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, για να μπορούμε να προστρέχουμε σ’ αυτούς, να τους παρακαλούμε και να τους ευχαριστούμε για την ολοζώντανη παρουσία τους στην ζωή μας, κυρίως δε στις δύσκολες ώρες του πόνου και της δοκιμασίας μας.

????????????????????????????????????

(Δια χειρός Ανδρέα Καπίρη)

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Το Ναός της Αγίας Όλγας Βασίλισσας της Ρωσίας στη Σκιάθο.

Ο Ναός της Αγίας Όλγας βρίσκεται στην περιοχή “Αχλαδιές” της Σκιάθου και εορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου.

Η Αγία Όλγα ήταν Βασίλισσα της Ρωσίας και γνώρισε τον Χριστό μετά από μία επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄Πορφυρογέννητου, το έτος 957 μ.Χ. Η ίδια επιστρέφοντας στη Ρωσία περιέτρεξε πόλεις και χωριά κηρύσσοντας την Αληθινή Πίστη, γι’ αυτό και ονομάζεται ισαπόστολος. Λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα της στον Χριστό στις 11 Ιουλίου 969 προείπε για την επικείμενη μεταστροφή της Ρωσίας στον Χριστιανισμό. Αυτό το μεγάλο γεγονός το πραγματοποίησε ο εγγονός της, ο Άγιος Βλαδίμηρος ηγεμόνας του Κιέβου. Έτσι η Αγία Όλγα υπήρξε ο “φαεινός όρθρος” της λαμπρής ημέρας του Βαπτίσματος του Ρωσικού Έθνους.

20160711_08431220160711_08351520160711_08434120160711_08402120160711_0839132016-07-11 08.54.5220160711_08385120160711_08422620160711_08424420160711_084159   20160711_08350420160711_08395920160711_10042120160711_08494920160711_10090820160711_101311

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ομιλία: «Οι προφητείες του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου».

Την Κυριακή Β ‘των Νηστειών 27 Μαρτίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποίησε ο ιερεύς Νικόλαος Σταματάς εφημέριος του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών ομιλία με θέμα: “Οι προφητείες του Αγίου Παïσίου του Αγιορείτου”.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ιερείς της Σκιάθου και πολλοί ευλαβείς χριστιανοί.

αρχείο λήψης DSC_0096 DSC_0103 DSC_0111 hqdefault

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ομιλία: «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων “Πατήρ Αθανάσιος Ρήζος” του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, ο Ιερεύς Νικόλαος Σταματάς εφημέριος των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Ο βίος του Αγίου Παïσίου του Αγιορείτου”. Μετά την ομιλία παρουσίασε φωτογραφίες από το Άγιο Όρος.

 DSC_0475

DSC_0468DSC_0473

paisios

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή ρωσικής ταινίας.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου προβλήθηκε η εξαίρετη ρωσική ταινία: “Το παρεκκλήσι του Αγγέλου”.

 

αρχείο λήψης

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ο π. Αρσένιος, Κατάδικος ΖΕΚ-18376

Ο π. Αρσένιος, Κατάδικος ΖΕΚ-18376 . (29/3/2015)

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «ιερεύς Αθανάσιος Ρίζος» του Πνευματικού Κέντρου των ενοριών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η 18η ομιλία και τελευταία για την φετινή χρονιά 2014-2015, από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου ιερέα Νικόλαο Σταματά με θέμα: «Ο π. Αρσένιος, Κατάδικος ΖΕΚ-18376».

Παρουσιάστηκε η συγκλονιστική ζωή του ρώσου ιερέως Αρσενίου, ο οποίος έζησε για πολλά χρόνια φυλακισμένος σε σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη βόρεια Σιβηρία και κοιμήθηκε το 1975.

Μετά την ομιλία προβλήθηκαν φωτογραφίες από στρατόπεδα συγκέντρωσής της Σοβιετικής Ένωσης και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και εργασίας σε καταναγκαστικά έργα.

DSC_0312

DSC_0318

DSC_0319

DSC_0320

DSC_0322

DSC_0323

DSC_0324

Posted in Uncategorized | Leave a comment