ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΠΡΕΚΛΑ (2011)

Την Κυριακή το βράδυ 21 Αυγούστου 2011 τελέσαμε αγρυπνία στον ερειπωμένο ναό της Παναγίας της Πρέκλας, που βρίσκεται εντός του Κάστρου ανάμεσα στο Ναό του Χριστού και στο Τζαμί. Τον ναό αυτό τον περιγράφει θαυμάσια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου», «Το εκκλησίδιον ήτον ευπρεπέστατον, ωραία στολισμένον και είχε καλάς εικόνας, και μάλιστα την φερώνυμον, την γλυκείαν Παναγίαν την Πρέκλαν, σκαλιστόν χρυσωμένον τέμπλον, πολυέλεον και μανουάλια ορειχάλκινα, κανδήλια αργυρά.

::::

Από το εκκλησάκι αυτό τα μόνα που σώζονται είναι η εικόνα της Κοιμήσεως που φέρει χρονολογία (1653) και ένα τμήμα από το κοσμήτη με χρονολογία (1676), τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών.

::

Ο ναός πανηγύριζε στη Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά στις ημέρες μας καθιερώσαμε να τον λειτουργούμε την Κυριακή μετά την 15η Αυγούστου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου τελούνταν σ’ αυτόν τον ναό και εδώ έρχονταν οι παλιοί σκιαθίτες για να βρούν αναψυχή και παραμυθία. Αλλά και οι σύγχρονοι σκιαθίτες εδώ έρχονται για να προσευχηθούν και να καταθέσουν τις ελπίδες τους , τον πόνο τους, τα αιτήματά τους και για να ανάψουν ένα κεράκι για όλες αυτές τις ψυχές που έζησαν μαρτυρικά πάνω σ’ αυτόν τον απόκρημνο βράχο του Κάστρου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος Σταματάς διάβασε στους πανηγυριστές το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου».

::::::::::::

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΠΡΕΚΛΑ (2011)

  1. Pingback: Ρεμβασμός Δεκαπενταύγουστου (Τάκης Παπατσώνης) | Ἑλλήνων Φῶς